Lipik 2018.

Povodom obilježavanja dana Grada Lipika, u organizaciji ŠK “Pakrac-Lipik” i pod pokroviteljstvom Grada Lipika u multikulturalnom centru održan je 16. Otvoreni memorijalni šahovski turnir “Andrija Jurković”.

 

Na turniru se natjecalo 36 sudionika šahovskih klubova iz Pleternice, Slatine, Garešnice, Nove Gradiške, Novske, Jasenovca i naravno domaćina. Po profilu i snazi igrača jedan od jačih turnira, ako ne i najjači u zadnje vrijeme! Puno majstorskih kandidata, jedan nacionalni i jedan fide majstor, te međunarodna majstorica Šargač Rajna, bivša prvakinja Hrvatske.

 Predsjednik ŠK “Pakrac-Lipik” Zlatko Ivanić u ime kluba pozdravio je sve prisutne i zaželio puno uspjeha danas, neka pobjedi najbolji. Turnir koji se održava u spomen na Andriju Jurkovića, velikog i strastvenog ljubitelja šaha otvorio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana riječima dobrodošlice i podrške svim sudionicima turnira, te što bolji uspjeh u natjecanju. Nadalje, sudac ovog turnira Boris Risek podsjetio je igrače na pravila i ponašanje tijekom turnira čiji je sustav bio švicarac, 9 kola, 10 minuta fiksnog vremena po igraču. Da sve prođe tehnički u najboljem redu pobrinuli su se Ewa Marczak i Tomislav Frajfogel.

 Da ovaj sport ne poznaje dobne granice vidjelo se i na ovogodišnjem turniru, gdje su prvo kolo odigrali najstariji natjecatelj na turniru Mijo Jurković (88 godina) i jedan od najmlađih natjecatelja Dominik Milinković (11 godina)!

 

 

 

Nakon viteške borbe 9 kola, prvo mjesto osvaja fide majstor Ognjen Matko sa 8 bodova, drugo mjesto nacionalni majstor Maras Mile sa 7.5 bodova, a treće mjesto majstorski kandidat Boban Sten sa 6.5 bodova.

Poredak:

1.   FM  Ognjen Matko, ŠK “Garešnica-Mount trade” …..   8

2.   NM  Maras Mile, ŠK “Vina Markota”, Pleternica  …..    7.5

3.   MK  Boban Sten, ŠK “Strmac”, Nova Gradiška   …..    6.5

 

Poredak mladih snaga – kadeta:

 

1.   Milinković Dominik, ŠK ”Strmac”, (izvrsno 8.mjesto) 5.5 bodova

 

2.   Lucić Adrijan, ŠK “Pakrac-Lipik” …………….……… 2.5 boda

 

3.   Jadek Ivan, ŠK “Slatina” ………………………….…. 2.5 boda

 

 

 

Od domaćih igrača najuspješniji je bio na

                  

                   10. mjestu MK Kuzmanović Nenad sa osvojenih 5 bodova,

                  

                   12. mjesto Macarol Alojz također sa 5 bodova,

                  

                   14. mjesto Bedić Toni sa 5 bodova ….. itd.